22771
post-template-default,single,single-post,postid-22771,single-format-standard,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.8,vc_responsive

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Δημοσιεύθηκαν οι υπ’ αρ. 1251-1254/2024 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες ακυρώθηκαν οι προσβαλλόμενες Προκηρύξεις για τον διορισμό εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, διότι όπως κρίθηκε οι διατάξεις του ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για τον διορισμό μόνιμων και την πρόσληψη αναπληρωτών/ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία είναι αντίθετες με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας. Κατόπιν της ακύρωσης, πάσχουν και οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και στηρίζονται στις ανωτέρω διατάξεις (πίνακες κατάταξης επιτυχόντων και απορριπτομένων κ.λπ.). 
Για όλους τους εκπαιδευτικούς, λοιπόν, με ιδιωτική προϋπηρεσία που συμμετείχαν στους οικείους διαγωνισμούς αλλά δεν συμμετείχαν στη δίκη ενώπιον του ΣτΕ, υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία μπορούν να ικανοποιηθούν με την άσκηση ατομικών δικαστικών ενεργειών. Ειδικότερα, λόγω των ανωτέρω αντισυνταγματικών διατάξεων, οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, επειδή δεν προσμετρήθηκε η ιδιωτική προϋπηρεσία τους:
α) Δεν διορίστηκαν. 
β) Δεν τοποθετήθηκαν ως προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
γ) Σε κάθε περίπτωση, δεν διορίστηκαν – προσλήφθηκαν στη θέση πρώτης προτίμησής τους. 
δ) Δεν κατατάχθηκαν στο ορθό μισθολογικό κλιμάκιο, πράγμα που έχει πρακτική σημασία και για όσους διορίστηκαν μεν, αλλά σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που θα είχαν διοριστεί εάν είχε μοριοδοτηθεί η ως άνω προϋπηρεσία τους.
Για την αποκατάσταση της βλάβης τους, όπως προσδιορίζεται ανωτέρω, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ασκήσουν αγωγές στα αρμόδια Δικαστήρια, ανεξάρτητα από τον αναδρομικό διορισμό τους και τις δυσκολίες που θα μπορούσε να έχει η σχετική διαδικασία διεκδίκησής του. Ειδικότερα, με τις αγωγές αυτές μπορούν να ζητήσουν, και μάλιστα εντόκως, τους μισθούς που έχουν στερηθεί (οι οποίοι θα υπολογιστούν με βάση το ορθό μισθολογικό κλιμάκιο), ηθική βλάβη για την στέρηση των δικαιωμάτων τους κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να διεκδικήσουν και τον αναδρομικό διορισμό τους, σε εύλογο χρονικό διάστημα. 
Επειδή τα ανωτέρω δικαιώματα αυτονόητα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το Υπουργείο για όσους δεν ήταν διάδικοι στο Δικαστήριο, ιδιαίτερα τα χρήματα που έχουν χαθεί (άλλωστε πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό με τον μοναδικό και αποκλειστικό τρόπο, που είναι αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου), χρειάζονται δικαστικές ενέργειες από κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό. 
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση επουδενί δεν θίγει τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προστατεύονται λόγω της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης τους, όπως έχει κριθεί σε πλήθος συναφών υποθέσεων διαχρονικά, τόσο στη δημόσια εκπαίδευση όσο και στον δημόσιο τομέα ευρύτερα, αφού ουδέποτε έχει απομακρυνθεί κάποιος και εάν ακόμα έπασχε ο διορισμός του. 
Το γραφείο μας έχει χειριστεί με επιτυχία υποθέσεις που αφορούν στην πλήρη αποκατάσταση (αναδρομικός διορισμός και καταβολή αναδρομικών αποδοχών) υπαλλήλων οι οποίοι αδικήθηκαν από αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο στον χώρο της Παιδείας (π.χ. ΟλΣτΕ 527/2015) όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. ΣτΕ 2396/2004) με αντίστοιχες δικαστικές διαδικασίες.   
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν αναλυτική ενημέρωση για να ενταχθούν σε δικαστικές ενέργειες, παρακαλούμε όπως συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMtzsI3SRTxcjJoeJRNLrxj7aK1PNYAYX45auJr9UsqfxtXw/viewform?usp=sf_link